IGÅR VAR DET DAGEN D
22 FEBRUARI 2019


Igår var dagen då vi efter en lång resa äntligen var i hamn. Igår var dagen då vi euforiskt firade som två små lyckliga barn som precis haft påhälsning av tomten och fått exakt det de önskade sig - ett 600 kvm stoooort hårt paket!! Det var dagen då vi köpte finaste champagne av sorten man sällan haft råd med och det bästa vi vet - havskräftor. Håkan Hellström och Moneybrother vrålade i högtalarna när vi saligt dansade runt i salongerna lyckligt salongsberusade! - skrattandes, gråtandes.., kramandes..snubblandes...sjungandes.. Ödmjukt lyckliga och lika omskakade som en dry martini i handen på James Bond.

Det började med en vanlig kanotfärd en helt vanlig sommarförmiddag. Vi hade hört att man kunde hyra kanoter i Tollered invid Nääs fabriker på ett vackert ställe som kallades för Sjölyckan. Vi åkte dit... och blev förälskade i hela stället... i hela miljön...i hela atmosfären av den gamla k-märkta disponentvillan.. men också i ägarna som så vänligt visade oss runt i timtal och dessutom bjöd på fika. Så vackert... så annorlunda... så häftig rustik tidlös miljö... och jag minns att vi inte ville gå därifrån.

Efter några timmar slog det mig varför vi inte ville lämna stället och åka ut och paddla i den vackra sommaridyllen. Plötsligt stod det så klart för mig. Jag drog häftigt efter både andan och Monica ..och viskade till henne:
"Älskling, jag tror vi har kommit hem..."
-Va!?? Vad menar du...?
-Vi är hemma.. känner du inte...? Det är det här vi letat efter..
-Herreguuud...du har rätt!! Så känner jag ju med! Vad gör vi nu...?!!
Ja..vad gör man när man känner att man har kommit hem...men är hemma hos någon ANNAN. Då har man liksom ett problem...minst sagt.

Jag får skylla på en längtan som legat där i många år efter att få "komma hem". Jag får skylla på min ålder och levnadsöden som gör att jag inte längre orkar linda in orden. 
Plötsligt hörde jag mig själv säga till en av ägarna: "Det är inte så att vi skulle kunna få köpa... Sjölyckan? Vi har nämligen kommit hem..."
Ägaren tittade plirigt på oss en stund, tuggade några varv på portionssnusen.. och sa sedan... "Det där kan gå fortare än vad ni tror..."

En dryg vecka senare, efter att vi hade varit ute och paddlat, satt vi sedan i våra första förhandlingar på en solgassig uteservering. Det var där allt började... Det var där runt det lilla runda bordet drömmen kläddes i ord, juridiska termer och prislappar med många efterföljande nollor. Det var där vi kom att lära känna dessa två underbara bröder till ägare under många kommande sensommardagar. Det var där runt bordet som mat och dryck avnjöts, skratt klingade, vänskapsband knöts och planer smeds...

Alltmedan förhandlingarna långsamt fortskred och blev alltmer seriösa, kontaktades nu banker, jurister, revisorer, coacher, myndigheter mm. Vi började dessutom jobba där ... ifall .. ifall... att drömmen skulle bli verklighet. Efter många bröllop, begravningar... 50-årsfester, namngivningar, konferenser och inte minst otaliga julbord, så kom till slut då sms:et från banken en kall klar sen höstdag några veckor innan julafton. Det stod: "Ni är i hamn och lån beviljas..."

Det var då första champagnen inhandlades... och vi tjoade ut våran glädje och dansade vilt på gatorna i Mölndals centrum där vi befann oss när messet kom...
Mycket jobb återstod dock... och först igår, 7 månader efter våran kanottur på Sjölyckan en solig dag i juli, samlades vi alla på sparbanken i Varekil på Orust... för att skriva under samtliga... 46 papper... alltmedan signaturerna blev fulare och fulare och livet ...vackrare och vackrare...

På vägen hem stannade vi - köpare och säljare - vid det sällsynt vackra Sundsby säteri där jag och Monica träffades sommaren 2015, för att knyta ihop cirkeln och fira vår affär med mat, dryck, prat och minnen. Där lovade vi varandra högtidligt att inte vänskapen var över även om nu affären var det...

Igår skrålades det att vi "var i hamn"
Igår skålades det i bubblande champagne
Igår dansades glädjerus i varandras famn...
...och det var då det kom - sms:et från en av säljarna: "lyssna på Moneybrothers Bröllopssång till Lili"
...och vi lyssnade och hörde....
"...jag känner att jag kommit fram till slut och jag fattar att jag aldrig riktigt varit här förut... Så jag sjunger för dig och för allt som är gott, för att vi inte längre är rädda för nåt..."

Så kära vänner - nu vet ni var ni ska fira bröllop, hålla konferens, namnge era barn, ha värsta festen... eller inte minst hyra den där kanoten som kan ta er ut i äventyret som kan förändra livet ...
... eller bara kom och häng med oss och dela vår dröm när ni har vägarna förbi... !

Varmt välkomna till Sjölyckan ( där drömmar uppfylls )!!! 
Christian & Monica